1/12 2000 kl 08:31

Musik med ettor och nollor

"Jag slipper en massa jobbiga, egoistiska gitarrister"

Att skapa musik är inte längre vad det varit.

- Men det krävs fortfarande att man är musikalisk, säger Fredrik Hörström. En av dem som föredrar datorn framför gitarren när han skriver låtar.

Fredrik börjar med en syntslinga. Sedan fyller han på med trummor, bas och andra instrument. Han byter ut vissa ljud, lägger till andra, pular och petar tills det låter som han vill. Musikprogrammen kan man köpa i dataaffärer, eller i musikaffärer om man vill ha bättre grejer. Filmljud och andra roliga effekter hämtar han hem från Internet.
- Jag tänker aldrig att jag ska göra en låt, jag leker mig bara fram. Därför vet jag aldrig var slutresultatet hamnar.

Några timmar per dag

Sedan Fredrik började göra musik på datorn för fem år sedan har det blivit runt 300 låtar. Några timmar om dagen brukar han sitta framför datorn. Som yngre tog han pianolektioner, men i dag är det inte de svartvita tangenterna han trakterar utan dem med bokstäver och siffror på.
- Man måste ju fortfarande vara musikalisk om det ska bli bra. Jag tror inte man kan sätta sig som tondöv och tro att man ska kunna göra musik bara för att man håller på med datorer. Lika svårt som det är att hitta rätt ackord på gitarren, lika kämpigt kan det vara med datorn. Det gäller att lära sig tekniken.
- I början är det ju alltid svårt att hantera program och sånt, det kräver en viss kunskap, förklarar Fredrik och vill bestämt avfärda myten om att det bara är att "trycka på en knapp".

Inget kånkande

Att göra musik på dator har många fördelar, menar Fredrik:
- Jag kan arrangera och göra färdigt allting direkt. Och jag slipper en massa jobbiga, egoistiska gitarrister.

Dessutom slipper han bära på tunga förstärkare och betala för replokal. Fredrik gör sin musik i en trång etta i centrala Linköping. Blir han hungrig tar han två steg ut i köket, blir han trött är det bara en meter till sängen. Och vill han göra en skiva är det bara att bränna allt på cd och spela på stereon en kvart senare. Enda nackdelen med elektronisk musik, som Fredrik sysslar med är, att det kan vara svårt att nå ut. För sätten att sprida musiken är desamma, vare sig den komponeras på dator i hemmet eller på en Fender Strata i en sunkig rep-lokal.

Fatboy Slim rockar

Att göra musik på dator och "traditionellt" står inte i motsatsförhållande till varandra, menar Fredrik. De flesta av dagens rockband tar datorn till hjälp på ett eller annat sätt. Och en artist som Fatboy Slim är på många sätt mer rock'n'roll än många "vanliga" band.
- Det handlar om att vara musikaliskt intresserad. Kan man inte starta band eller spela ett instrument får det bli datorn. Men det är säkert samma drivkrafter som ligger bakom.

TOBIAS PETTERSSON

Fredrik Hörström
Ålder:
25
Bor: Linköping
Yrke: Studerande
Lyssnar på: Project-X, Frontline Assembly, And One
Hobby: Göra egen musik på dator